Czerwiec 24 2017 22:36:41
Nawigacja
Strona Główna
Historia Koła
Zarząd Koła
Kalendarz polowan zbiorowych
Obwody
Lista Członków
Prawo Łowieckie
Okresy Polowań
Galeria
Forum
Kontakt
Szukaj
 
 
Słoneczny panel
 Dziś jest:

 Wschód słońca: 4:21
 Zachód słońca: 20:55

 Dzień trwa:
16 Godzin 33 minut
I jest krótszy od najdłuższego dnia o: 2:00
 
 
KOMUNIKAT!
 

Zarząd Koła Łowieckiego "Bażant" w Namysłowie przypomina:
1. o obowiązku zdania, do dnia 15.04.2012r., Łowczemu Koła "Protokołów wypracowanych godzin na rzecz Koła" za rok gospodarczy 2011/ 2012. W przypadku nierozliczenia się we wskazanym terminie z wypracowanych godzin, zostaną naliczone (zgodnie z Uchwałą WZ) zobowiązania finansowe;
2. o obowiązku złożenia wniosku o wydanie Zaświadczenia o wpisie do "Wykazu myśliwych przeszkolonych zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r., w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. z 2007 r. nr 5 poz. 39)", prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Namysłowie oraz nadaniu numeru ewidencyjnego. Wniosek należy złożyć do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Namysłowie, po wniesieniu opłaty skarbowej w kwocie 17,- złotych, na konto UM w Namysłowie.

 
 
Coś dla podniebienia.
 

Wątróbka z dzika po myśliwsku

Składniki: 60 dag wątróbki z dzika (lub wieprzowej), sadło z dzika (lub smalec wieprzowy), 50 dag cebuli, mąka, pieprz mielony, liść laurowy i po kilka ziarenek: pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Sposób przyrządzenia: Wątróbkę wytrzeć czystą ściereczką (najlepiej w ogóle jej nie myć), pokroić na plastry grubości ok. 1 cm i rozbić lekko tłuczkiem. Posypać pieprzem i rozdrobnionymi przyprawami (nie solić!), przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godziny. Następnie oprószyć mąką i obrumienić z obu stron na stopionym sadle lub smalcu. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w krążki (do zeszklenia). Całość wątróbki, cebuli, przypraw i tłuszczu przełożyć do rondla, podlać zagotowaną wodą i dusić uzupełniając wyparowany sos, na małym ogniu, ok. 1,5 godz., tak aby cebula się rozpłynęła w sosie. Sposób podania Jako danie główne z ziemniakami i surówką, lub jako przekąska. Dekorować zieleniną. Solić na talerzu.

 
 
Coś dla ducha.
 

Kto z nas tych lat nie pomni, gdy, młode pacholę,
Ze strzelbą na ramieniu świszcząc szedł na pole,
Gdzie żaden wał, płot żaden nogi nie utrudza,
Gdzie przestępując miedzę nie poznasz, że cudza!
Bo na Litwie myśliwiec, jak okręt na morzu (...)

Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz


 
 
Informacja dla członków KŁ "Bażant" w Namysłowie.
 

Zarząd Koła Łowieckiego Bażant w Namysłowie informuje, że w sezonie gospodarczym 2011/ 2012 odbędą się jeszcze dwa polowania zbiorowe, tj.
- w dniu 28.01.2012 r. w obwodzie nr 16, zbiórka o godz. 8.00 na parkingu leśnym w Polkowskim,
- w dniu 29.01.2012 r. w obwodzie nr 12, zbiórka o godz. 8.00 na parkingu leśnym w Głuszynie.

Zarząd Koła

 
 
Coś dla ducha.
 

„Cicho; - próżno myśliwi natężają ucha;
Próżno, jak najciekawszej mowy, każdy słucha
Milczenia, długo w miejscu nieruchomy czeka;
Tylko muzyka puszczy gra do nich z daleka”.

Adam Mickiewicz - "Pan Tadeusz" ks.IV

 
 
Kulinaria
 

Kotlety mielone z dzika

Składniki:
1 kg mięsa drobnego z dzika (okrawki z kości), 1/2 łyżki suszonego majeranku, 1/4 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki rozmarynu, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka winnego octu, 1 jajko, 1/2 czerstwej bułki, 1 średnia cebula, 1/3 główki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki smalcu, sól i pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Mięso zmielić na grubym sitku przez maszynkę, dodać wszystkie przyprawy i ocet, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Na 1/2 łyżki smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać drobno posiekany czosnek i smażyć razem na złoty kolor. Bułkę namoczyć w maślance. Dodać do mięsa cebulę z czosnkiem, jajko i odciśniętą bułkę, wyrobić staranie rękoma na jednolitą masę, przyprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki i obtoczyć w tartej bułce. Smażyć na smalcu na jasno-brązowy kolor i układać warstwami do żaroodpornego naczynia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni i włożyć kotleciki na 10 minut.

Sposób podania:
Jako danie główne z ziemniakami i buraczkami, najlepiej z sosem beszamelowym.


 
 
ŚWIĘTA.
 

Humor!

Choroba myśliwego...?
Tak myślistwo to choroba, męczy bardziej niż wątroba
Gdy się człowiek na nią zarazi, nawet lekarz nie poradzi
Nie pomogą także zioła, gdy zew krwi do lasu woła
I choć w kościach coś mnie łamie i reumatyzm skręca ramię
I choć w piersiach tchu brakuje, to myśliwy się szykuje:
wkłada ciepłe kalesony, bo noc może być ze szronem
i myśliwskie wdziewa łachy, bierze ciężkie sztucer w szafy,
do kieszeni nóż, latarkę i na zapas kulek parkę
pod lornetką zgina szyję, wzdycha, sapie, ledwo żyje
w jedna rękę bierze stołek, w drugą do podparcia kołek,
jeszcze paskiem kurtkę ściska, przez drzwi z trudem się przeciska,
i jak wielbłąd objuczony brnie z mozołem przez zagony.

To nie koniec tej męczarni: noc jest czarna dzik tez czarny!
Słychać jak ziemniaki chrupie, myśliwego mając w ...głębokim poważaniu
Słucha dzika więc myśliwy i …. to starczy, jest szczęśliwy!
Trwa to długo, bolą nogi, a że stoi pośród drogi
Stołek cicho więc rozkłada i z westchnieniem ulgi siada
A podpórka zapomniana, z trzaskiem spada na kolana!
Słychać szpetną klątwę dzika, potem tętem i dzik znika
A myśliwy syczy: draniu!
i... już jest po polowaniu!


(Za Kolegą Fryderykiem Krówka- czł. K.Ł. ROGACZ w Dukli)

Z okazji zbliżających się Świąt
Zarząd Koła Łowieckiego "Bażant" w Namysłowie
Życzy braci myśliwskiej
Zdrowych, Wesołych i Spokojnych
Świąt Bożego Narodzenia
i Szczęśliwego Nowego Roku
"Darz Bór"


 
 
Komunikat.
 

Zgodnie z zaleceniami ZG PZŁ w Warszawie oraz Powiatowych Inspektoratów Weterynarii, Koledzy i Koleżanki posiadający przeszkolenia z zakresu oględzin tusz zwierzyny łownej (na podstawie Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r.w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. z 2007 r. nr 5 poz. 39), są zobowiązani do wystąpienia z wnioskiem do właściwego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii o wydanie zaświadczenia oraz nadaniu numeru ewidencyjnego prowadzonego przez Powiatowego Lekarza Weterynarii. Wniosek należy złożyć do PIW wraz z opłaceniem kwoty 17 PLN (opłata skarbowa) do kasy odpowiedniego Urzędu Miasta.
Nadanie uprawnień będzie potwierdzeniem odbycia szkolenia oraz podstawą do wyrobienia odpowiedniej pieczątki.,
Informujemy, iż ukazało się nowe Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 26 listopada 2010 r., w sprawie przeprowadzenia szkolenia myśliwych (Dz. U. 13 grudnia 2010 r.), które jest obowiązujące.

 
 
SKŁADKA CZŁONKOWSKA PZŁ NA 2012
 

Informujemy, że zgodnie z Uchwałą Naczelnej Rady Łowieckiej Nr 20 / 2011
z dnia 6 września 2011 r. składka członkowska na 2012 r. wynosi :
- składka pełnopłatna - 300,00 PLN
w tym :
- kwota składki - 269,00 PLN
- ubezpieczenie - 31,00 PLN

- składka ulgowa - 165,00 PLN
w tym:
- kwota składki - 134,00 PLN
- ubezpieczenie - 31,00 PLN


Wysokość wpisowego tak jak w poprzednich latach wynosi 3-krotność składki pełnopłatnej i wynosić będzie 807,00 PLN.

Składkę ulgową opłacają myśliwi , którzy do 31 grudnia 2010 r. ukończyli 70 lat oraz młodzież do 25 roku życia ucząca się w systemie stacjonarnym .

Koło Łowieckie zobowiązane jest przekazać do tutejszego zarządu składkę za członków zamieszkałych na terenie naszego okręgu ( nie województwa ) w nieprzekraczalnym terminie do 31 grudnia 2011 r. wraz z listą wszystkich członków koła zawierającą aktualny adres zameldowania z zaznaczeniem na liście myśliwych za których została opłacona składka .

Składkę za myśliwych zrzeszonych w kole, a zamieszkałych na terenie innych Okręgów PZŁ przekazać bezpośrednio do tych Okręgów .

UWAGA :
W przypadku kiedy koło nie przekazuje wpłaty za wszystkich członków zamieszczonych na liście o której mowa wyżej ( tylko za tych, którzy zapłacili składkę), wówczas do każdej dodatkowej wpłaty składek przekazanej w terminie późniejszym należy sporządzić listę osób za które składka jest płacona z podaniem tylko imienia i nazwiska lub podaniem nazwiska na przelewie bankowym.

Jeszcze raz przypominamy , że zgodnie ze statutem PZŁ składkę członkowską myśliwy opłaca wyłącznie za pośrednictwem koła, wpłaty indywidualne nie będą przyjmowane.

Myśliwy, który dostał zezwolenie na indywidualną wpłatę powinien dostarczyć do ZO PZŁ stosowne pisemne zezwolenie Zarządu Koła.
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości prosimy skontaktować się z biurem ZO PZŁ Opole
tel. ( 77 453 - 84 - 56 / 57 ).

 
 
Komunikat Zarządu KŁ "Bażant"
 

1. Prosi się, o przekazywanie upolowanych lisów oraz farby upolowanych dzików do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Namysłowie przy ul. Dubois 3 (Urząd Miejski w Namysłowie).
2. Zarząd Koła, zgodnie z uchwałą Walnego Zgromadzenia dotyczącą przydzielonych stref ochrony, poleca pilną ochronę pól celem zminimalizowanie szkód w uprawach kukurydzy i ziemniaków.
3. Prosi się o dotrzymywanie terminów płatności na rzecz koła, zgodnie z uchwałą WZCzK.
4. Ponagla się kolegów myśliwych do remontu urządzeń łowieckich wskazanych na WZCzK w kwietniu br. W przypadku dalszego nie przystąpienia do remontów urządzeń łowieckich, Zarząd Koła obciąży kolegów za ich wyremontowanie zgodnie
z podjętą uchwałą w tej sprawie. Koledzy odpowiedzialni za paśniki na torowisku winni je wyremontować do końca października 2011 r.
5. Koledzy, którzy chcą odpracować godziny społeczne, proszeni są o kontakt
z Łowczym Koła.

 
 
Zawody wędkarskie, Smogorzów, 10.09. 2011 r.
 

NewsyW dniu 10.09.2011 r., na stawie w Smogorzowie odbyły się pierwsze zawody wędkarskie o Puchar Prezesa Koła Łowieckiego nr 1 "Bażant" w Namysłowie. Zawody odbyły się przy pięknej, słonecznej pogodzie. I miejsce zajął kol. Edward Troska, II miejsce zajął kol. Grzegorz Prząda, natomiast III miejsce zajął najmłodszy uczestnik zawodów Piotruś Nowakowski- wnuczek kol. Marka Juchniewicza. Finałowa trójka otrzymała puchary oraz repliki zabytkowych obiektów (Ratusz w Namysłowie oraz Kościół św. Michała Archanioła w Michalicach), które wykonał i ufundował Pan Eugeniusz Stanisławski, miłośnik wędkarstwa i rękodzielnictwa. Po zawodach wędkarskich miał miejsce okolicznościowy poczęstunek, którego atrakcją był przepysznie przyrządzony dzik.

 
 
Strona 4 z 6 < 1 2 3 4 5 6 >
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
 
 
Fazy Księżyca
 
 
Kalendarz
Po Wt śr Cz Pi So Ni
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
 
 
Shoutbox
Tylko zalogowani mogą dodawać posty w shoutboksie.

Brak postów.
 
 
Losowa fotografia
 
 
  Powered by v6.01.15 © 2003-2005
  Evergreen by:
6343780 Unikalnych wizyt